Ambassade van België in Iran

België in Iran

Welkom op onze website!
 

Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

 
Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op
tehran@diplobel.fed.be of telefonisch op (00 98 21) 223 98 780. Reisadvies voor Iran.

Zoals minister Goffin opmerkte in zijn brief van 17 maart, staan we voor uitzonderlijke omstandigheden en is soms wat geduld nodig. Alvast bedankt voor uw begrip.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Voor vluchten gecharterd door een ander land dan België in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie, moet u er rekening mee houden dat het aantal beschikbare plaatsen voor Belgische burgers de exclusieve bevoegdheid is van de staat die deze vlucht organiseerde. Als er niet genoeg plaatsen zijn om alle Belgen die dat wensen terug te brengen, wordt prioriteit gegeven aan de meest kwetsbare landgenoten (gezondheid, ernstige aandoeningen) of degenen die reizen met zeer jonge kinderen.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

 

U bent een Belg die onlangs naar Iran is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Teheran? U reist als toerist door Iran en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Iran gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen. 

Op reis naar het buitenland? Registreer u nu op Travellers Online.

In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Registreer uw reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken u indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen. Uw contactgegevens blijven steeds vertrouwelijk.

Coronavirus

Voor informatie over het Covid-19 coronavirus verwijzen we u door naar de websites van de FOD Buitenlandse Zaken, de Wereldgezondheidsorganisatie en FOD Volksgezondheid, die regelmatig bijgewerkt worden. We raden u aan om op de hoogte te blijven via deze referentiesites, de lokale autoriteiten en de pers. Meer informatie over de in België genomen maatregelen is te vinden op de website van het Crisiscentrum.

De geldigheidsduur van visa en verblijfsvergunningen voor Iran wordt automatisch verlengd tot 21 mei. Toeristen zullen de kosten voor het verlengen van het visum aan de grens moeten betalen.

Door de snelle verspreiding van het Coronavirus hebben de meeste luchtvaartmaatschappijen besloten hun vluchten uit het land tot nader order te annuleren. Houd er rekening mee dat de landsgrenzen ook gesloten zijn.

Iran air en Qatar Airways bieden nog steeds vluchten naar Europese bestemmingen vanuit Teheran. Belgen en houders van geldige verblijfsdocumenten voor België mogen het land binnen. Voor onderdanen van derde landen die in het bezit zijn van een geldig visum zijn alleen essentiële reizen toegestaan. Het bewijs van het essentiële karakter van de reis naar België moet worden geleverd. Wie naar België reist via een tussenstop in een Europese luchthaven wordt aangeraden op voorhand een transitticket naar België aan te kopen. 

De ambassade kan u niet van dienst zijn bij de reservering van vliegtuigtickets. Gelieve daarvoor contact op te nemen met een reisbureau.

Visa afdeling

Als reactie op de coronaviruscrisis heeft de Europese Unie besloten om tijdelijk de buitengrenzen te sluiten voor niet-essentiële reizen van onderdanen van derde landen. Deze tijdelijke reisbeperking geldt tot nader order.

Hierdoor kunnen er geen visumaanvragen meer worden ontvangen en kunnen er geen visa meer worden afgegeven. VFS is tijdelijk gesloten.

Met betrekking tot lopende aanvragen kan een besluit tot afgifte van een visum voor kort verblijf worden opgeschort voor een periode van 3 maanden en voor een visum voor lang verblijf voor een periode van 6 maanden.

Voor noodvisumgevallen kunt u per e-mail contact opnemen met de Ambassade van België: Tehran.Visa@diplobel.fed.be  

Consulaire afdeling

De openingsuren van de Ambassade zijn tijdelijk verkort van zondag tot donderdag van 10.00 uur en 15.00 uur.

Om uw gezondheid en die van andere bezoekers te beschermen, staat de Ambassade alleen op afspraak bezoeken toe. Niet-essentiële afspraken kunnen worden herschikt.

Bezoekers worden uitgenodigd om de volgende maatregelen te respecteren:

  • Houd een sociale afstand van minstens 1,5 m aan.
  • Controleer uw temperatuur alvorens u naar de afspraak gaat.
  • Draag een masker.
  • Bij het betreden van de ambassade, gelieve de beschikbare alcoholgel te gebruiken.

Indien u de laatste twee weken ziek was of ziektesymptomen vertoonde wordt u verzocht uw afspraak te annuleren. Dit is tevens van toepassing indien u samenwoont met iemand die ziek is of onlangs heeft contact gehad met iemand die COVID-19 klachten had.

U kunt per e-mail contact opnemen met de Ambassade van België: Tehran@diplobel.fed.be 

Nieuws

03 jun

Gisteren vond een virtuele donorconferentie plaats voor de humanitaire crisis in Jemen. De afgelopen vijf jaar heeft de oorlog het land verscheurd, waardoor de bevolking voornamelijk afhankelijk is van humanitaire hulp om te overleven. De huidige Covid-19-pandemie maakt het nog belangrijker dat de internationale gemeenschap de lopende VN-programma’s blijft financieren en met nieuwe middelen op de proppen komt om het gezondheidssysteem van Jemen te ondersteunen.

31 mei

Na de Amerikaanse aankondiging om hun "relatie met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te beeindigen", bevestigen vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin en minister van Volksgezondheid Maggie De Block hun blijvende steun aan de WHO. In het midden van deze ongeziene Covid-19-pandemie pleit ons land ervoor de organisatie zo goed mogelijk te ondersteunen.

29 mei

Vandaag is het internationale dag van de VN-blauwhelmen. Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin uit zijn waardering voor de meer dan 95.000 mannen en vrouwen die zich wereldwijd met veel toewijding inzetten in de dertien vredesoperatie onder de vlag van de Verenigde Naties.

25 mei

Verklaring van Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van twee Protocollen bij het VN-Kinderrechtenverdrag, 25 mei 2020.